Vi är Helen och Mats, passionerade grundare av MeDoMELLA by Röndum & Wadström AB. Tillsammans med våra bin arbetar vi för att skapa produkter av högsta kvalitet och bidra med positiva värden till vårt samhälle.

Biodling är en disciplinsport och den gyllene nyckel som öppnar dörrar till en ljusare framtid smids av planer, som Dwight D. Eisenhower uttryckte det: Plans are nothing, planning is everything.

På MeDoMELLA lägger vi grunden för friska och starka bisamhällen genom vårt fokus på förebyggande arbete.

För att förebygga sjukdom fokuserar vi på avel, god hygien, att förhindra svärmning och röveri, genomföra regelbundna inspektioner samt använda organiska metoder för Varroabehandling.

Svärmning är ett bisamhälles naturliga sätt att föröka sig, men det kan leda till problem som konflikter med grannar, spridning av sjukdomar och minskad honungsproduktion. För att motverka detta har vi en strikt nolltolerans mot svärmning. Vi arbetar förebyggande genom vårt avelsprogram, där vi fokuserar på att avla fram svärmtröga bin, samt genom att endast använda unga, produktiva drottningar i våra samhällen. Under de mest svärmbenägna perioderna genomför vi regelbundna inspektioner för att säkerställa kontroll.

Bisamhällen blir generellt könsmogna när drottningen är runt två år gammal, vilket ökar deras benägenhet att svärma. Dock kan biodlaren själv orsaka svärmning, även i svärmtröga samhällen, genom att inte ge bina tillräckligt med utrymme. För att undvika detta har vi integrerat tydliga rutiner i vår bihälsoplan som säkerställer att våra bin alltid har det utrymme de behöver för att trivas och producera.

Många sjukdomar sprids genom vaxet i bikupan, och ju längre vaxet får stanna kvar, desto större blir risken att tillräckligt många mikrober ansamlas för att sprida smitta mellan bina. På MeDoMELLA följer vi vår Bihälsoplan och byter ut allt vax i våra kupor vartannat år.

För att säkerställa att våra bisamhällen är starka och friska ser vi på MeDoMELLA till att bina aldrig behöver lida av brist på mat. Under perioder då naturen inte erbjuder tillräckligt med föda, stödfodrar vi dem. Svältande bisamhällen kan nämligen börja röva mat från andra kupor, vilket riskerar att sprida sjukdomar.

I våra honungsburkar vill vi dock endast ha honung som bina producerat av nektar från naturen. Därför ser vi noggrant till att ingen bifor eller sockerlösning lämnas kvar i kupan som kan hamna i skattlådan. Dessutom tar vi aldrig honung från yngelrummet – det är där bina föds och deras liv börjar.

Att arbeta med bi, eller kanske att leva sin dröm

Att arbeta med bina i bikupan, omgiven av doften av vax och honung och det mjuka, harmoniska surret, är en sann belöning för allt slit och engagemang. När grannarna berättar om sina fantastiska äppelskördar och man vet att det är tack vare våra bins pollineringsarbete, fylls hjärtat av stolthet och glädje. Att sedan få smaka honungen från våra olika bigårdar, där varje smak och konsistens berättar en unik historia om de blommor bina besökt, är en upplevelse i sig. Det är kanske inte så konstigt att biodling blir mer än ett arbete – det blir en passion och en livsstil.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *